Στο περιβόλι της Παναγιάς Ξενιάς
του Κώστα Γκουντάρα
Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τον κύριο ρόλο που διαδραμάτισε στη ζωή της επαρχίας μας η Κάτω Μονή Ξενιάς, τη μνήμη της οποίας ο λαός μας γιορτάζει απόψε και αύριο 23 Αυγούστου. Σε τούτο βέβαια βοήθησαν πρωτίστως οι μοναχοί τόσο με το χειρωνακτικό μόχθο όσο και με την πνευματική διακονία. Υποδεχόταν με καλοσύνη τους πιστούς που πήγαιναν στη Μονή για να τελέσουν Θεία Λειτουργία ή κάποιο από τα μυστήρια ή πάλι σαν ασθενείς ώσπου η Παναγία να τους κάνει καλά. Πόσες φορές στις διάφορες λιτανείες ή σε δύσκολες στιγμές για την περιοχή μας, όπως περίοδο σεισμών, η μεσίτρια και παρηγορήτρια Παναγία δεν στάθηκε κοντά μας και δεν βοήθησε τους πιστούς της περιοχής μας απαλύνοντας τον πόνο, γεμίζοντάς τους καρτερία και υπομονή;
Στη διάρκεια του πολέμου του ’40 δεν ήταν λίγοι αυτοί που έβρισκαν ένα ζεστό πιάτο φαγητό ή άλλου είδους περιποίηση, φάρμακα κτλ. Συσσίτια, φιλοξενία παιδιών και ελεημοσύνη στους φτωχούς δινόταν απλόχερα, όπως και στις οικογένειες που τα είχαν ανάγκη. Έργο αγάπης και ιεραποστολικό έργο ασκούταν συνεχώς από τους μοναχούς και ιεροδιακόνους, πολλές φορές με κίνδυνο της ζωής τους ιδίως σε περίοδο επιδημιών.
Την Παναγία Ξενιά γιορτάζουμε με τη μεγαλοπρέπεια που της αρμόζει. Ημέρα απόδοσης της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στο όνομα της οποίας τιμάται η Μονή. Σύμφωνα με το βυζαντινό τυπικό τον ευρισκόμενο πάντα εκεί Μητροπολίτη Δημητριάδος πλαισιώνουν Μητροπολίτες, άλλων Μητροπόλεων, αρχιμανδρίτες, ιερείς και μοναχοί, βαστάζοντες τη θαυματουργό εικόνα και άγια λείψανα καθώς και μικρά τεμάχια της Αγίας Ζώνης της Θεοτόκου και κατευθύνονται προς τη δεξαμενή της Μονής, όπου ψάλλεται ο Εσπερινός. Θα ακουστούν τα εγκώμια της Παναγίας, θα τελεστεί Αρτοκλασία και η Ακολουθία θα τελειώσει με την περιφορά της Εικόνας. Από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί γίνεται ολονυκτία, κατά τη διάρκεια της οποίας τελούνται τρεις Θείες Λειτουργίες για να μπορέσουν να κοινωνήσουν οι προσκυνητές. Την επομένη στον ίδιο χώρο θα τελεστεί η πανηγυρική Θεία Λειτουργία με συμμετοχή ιεραρχών και πλήθος πιστών.
Το πανηγύρι λοιπόν της Ξενιάς αποτελεί σταθμό για τους ντόπιους, το μεγαλύτερο θρησκευτικό σταθμό πριν το καλοκαίρι μας αφήσει. Από κάθε μέρος της πατρίδας μας ηλικιωμένοι, γυναίκες, νέοι, παιδιά έρχονται ταπεινά να προσφέρουν τη θυσία τους, την αγνή φλόγα που δίνει ένα αγιοκέρι.
Η Θεία Χάρη που θεραπεύει τα ασθενή και αναπληρώνει κάθε έλλειψη, που αγιάζει και καθαρίζει και συνεργεί για τη μετάνοια του κάθε ανθρώπου ξεχύνεται με τις πρεσβείες της Παναγίας Ξενιάς σε όλους τους πιστούς μαζί και στον καθένα χωριστά. Όλοι χαρούμενοι και λυπημένοι, δυστυχισμένοι και ευτυχείς, προκόπτοντες και ράθυμοι ενώνονται μυστικά και χάνουν την ιδιαιτερότητά τους μέσα σ’ αυτή την πλημμυρίδα της χάριτος. Εδώ στο Μοναστήρι της Παναγίας της Ξενιάς.
«...Μαγνησία αγάλλεται, Αλμυρός εξαιρέτως δε, τη σεπτή Εικόνι σου Κόρη γάννυται, και πάσα Βόλου περίοικος, χαίρει τη ση χάριτι, και τη θεία σου Μονή, ομού πάντες προστρέχουσιν, αναμέλποντες, ευχαρίστους ωδάς σοι Θεοτόκε. ότι πάντων τας αιτήσεις, πληροίς και σώζεις τους πάσχοντας ...». Χρόνια πολλά.